Krájená rajčata

Rajčata krájená, nebo pyré, to je základ mnoha kvalitních jídel. Taková rajčata jsou sklizena v plné sezoně, takže se těšte na plnohodnotnější chuť, než kterou poskytnou zimní skleníkovky. Když máte rajčata, jste prakticky zachráněni. Stačí orestovat jednu nakrájenou cibulku a na ní vyklopit rajčata a ochutit, třeba italskými bylinkami. Rozmixované: polévka. Odvařená tekutina: základ na pizzu. Právě teď: skvělá omáčka na těstoviny nebo gnocchi.

Směs na chléb

Zavřená večerka, prodloužený návrat z dovolené nebo vyprodáno… Když budete mít doma koupenou připravenou směs na chléb, voňavý bochník s ní k snídani upečete dřív, než rodinka vstane. Bez práce.

Kuskus

Nejen kuskus, který zalijete vodou, ale třeba i bulgur nebo quinoa budou vašimi zachránci. Snadno se kombinují, nevaří se dlouho, zasytí. Na letní večeře ideální. Stačí je nakombinovat se zeleninou, ať už čerstvou nebo třeba grilovanou (na podzim pak upečenou v troubě), promíchat, ochutit olejem, a máte svěží večeři připravenou. Všechny tyto přílohy využijete pak k rybě i omáčkám.

 

Ovesné varianty smetany

Děti touží po krémové polévce, chcete zapéct těstoviny, ale vy zrovna nemáte klasickou smetanu v lednici? Ovesná nebo kokosová smetana vydrží bez chlazení po dlouhou dobu a klasickou smetanu z mléka směle nahradí. Využijte ji na polévky, zapékání, do omáček, ale třeba i na smoothie nebo šejk.

Sypký zeleninový vývar

Samozřejmě milujeme všechno domácí! Ale když přiběhneme v pět z kroužku, všichni toužíme po dobrém jídle, použijeme klidně zeleninový vývar v bio kvalitě ze spíže.

Vločky

Je tolik druhů, se kterými uvaříte tolik rozdílných jídel. Když je navrstvíte s jogurtem do skleněných pohárků, stačí ráno přidat ovoce a máte zdravou snídani. Případně je nechte nabobtnat s vodou a semínky a oříšky přes noc při pokojové teplotě. Tolik vlákniny a energie! Z vloček připravíte i rychlé müsli tyčinky, když odjíždíte na velký výlet. Využijete i jako zavářku do polévky. Zkuste je ochutit solí, pepřem, bylinkami a sýrem a použít jako slanou granolu na salát. Ozvláštní každé jídlo.

 

Pomazánky

Pořád si mazat chléb svěžím sýrem se taky omrzí. Ve spíži se tak vyplatí mít nejrůznější pomazánky jako třeba lilkovou (skvělá s bagetou) nebo s kari a papayou (zkuste ji na máslový toast), s řepou (na žitný chléb). Jakmile máte i krekry, jste připraveni i na večírek. Skvělé jsou potraviny v bio kvalitě.

Tofu

Zásoba bílkovin, kterou nemusíte skladovat v lednici. Ve spíži si tofu počká, jakmile dostanete chuť na něco rychlého a výživného. Orestujte ho třeba s pórkem a přidejte rýži. Nakrájejte ho do ramenu. Naplňte jím burgerovou bulku. Ponořte ho do kari omáčky.